Du behöver:

2 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

Sen:

150 gr smör, rumsvarmt

1/2 dl socker

Ca 6 dl vetemjöl

2 ägg

1 extra ägg till pensling


Fyllning:

3 äpplen, skalade och skurna i klyftor

2 dl äppelmos

75 gram smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa

1 msk kanel


Glasyr:

1 dl florsocker

1 msk vatten


Gör så här: Ljumma upp mjölken till fingervarmt. Ner med mjölk och jäst i en bunke, rör om tills jästen smält. Blanda ner salt, mjöl och arbeta ihop degen så gott det går, den är ganska geggig. Låt den jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Under tiden gör du fyllningen! Blanda ihop allt till fyllningen utom äppelbitarna. Det blir en seg, god gegga.


Rör ihop smör och socker, blanda ihop detta med din grunddeg. Vispa de två äggen lite snabbt så de bli fluffiga, ner med dem i degen också. Nu får mjölet komma in i spelet. Knåda degen smidig. Rulla ut den till en lång rulle och skär ca 25 bullar. Fram med en rejäl stekpanna som tål ugnsvärme. Lägg ett smörat bakplåtspapper i botten. Rulla bullarna lite och lägg ner dem i pannan. Tryck ihop dem, så att de täcker hela botten.


Tryck med tummen rejäla hål i bullarnas mitt och fyll hålet med massor av fyllning. Peta sedan ner en massa äppelbitar överallt. Härligt! Nu ska allt jäsa lite till, även denna gång till dubbel storlek. Pensla med ägg, skjutsa in i ugnen på 225 grader och plocka ut igen efter en kvart. Rör florsocker och vatten till en slät röra. Låt kakan svalna något och spritsa sedan med glasyr.